Food Rescue Event
Platoon Kunsthalle
Toen wij nog in Seoul woonden en werkten, maakten we al gauw kennis met een belangrijk, maar ook bijzonder onderdeel van de Koreaanse cultuur: iedere dag uiteten met je collega’s.
Wat hier zo bijzonder aan is, is het feit dat Koreanen continu tafels vol met eten bestellen. Dit doe je daar namelijk als je je respect voor, of gezag over je collega’s wilt tonen. Helaas worden deze tafels nooit leeggegeten. Het resultaat: een dagelijkse hoeveelheid voedsel die overblijft en wordt weggegooid. Voedselverspilling is in Zuid-Korea dan ook aan de orde van de dag. Zo zonde! Dus rees de vraag: hoe kunnen we nu culturele ontwikkeling en een creatief netwerk gebruiken om bewustzijn rond dit probleem te ontwikkelen?
Samen met Platoon Kunsthalle (Seoul, Zuid-Korea) organiseerden we het Food Rescue-evenement. Food Rescue was specifiek opgezet om het taboe rond voedselverspilling te doorbreken, door mensen ervan bewust te maken dat ‘tweedehands’ eten net zo waardevol is als tweedehands kleding. Bezoekers werd gevraagd om hun eigen left-overs mee te nemen: fruit, groenten,
vis, vlees et cetera. Op het dakterras werd van dit voedsel een ‘sociaal’ diner bereid door een professionele chef-kok. Zo kon het overgebleven voedsel worden gered van afvalcontainers. Tijdens het diner werd de documentaire ‘Taste the Waste’ van Valentin Thurn getoond.